World AIDS day 1/12

Mylan, een geëngageerde speler in de stijd tegen hiv

Mylan zet zich in voor een betere gezondheidszorg om zo een betere wereld te creëren. Een belangrijk deel daarvan is de strijd tegen hiv in Europa en de rest van de wereld.

In West- en Centraal-Europa en in Noord-Amerika leven meer dan 2 miljoen mensen met hiv, en in Oost-Europa en Centraal-Azië zijn er dat nog eens 1,4 miljoen. Van de hiv-patiënten in Oost-Europa en Centraal- Azië wordt maar 37,1% behandeld met een antiretrovirale therapie1.

Onze reactie was om onze ARV portfolio snel uit te breiden zodat we meer patiënten toegang konden bieden. We zijn wat betreft volume de grootste leverancier van ARV geneesmiddelen in Europa en hebben tot nu toe acht cruciale producten4 gelanceerd in 22 landen. We engageren ons ertoe om die te blijven ondersteunen en hebben plannen voor lanceringen in 17 andere markten.

In verschillende landen (Portugal, België, Duitsland, het VK, Nederland en Frankrijk) bieden we het generieke geneesmiddel aan voor pre-expositieprofylaxe (PrEP) dat kan voorkomen dat hiv-negatieve mensen met een verhoogd risico besmet raken. Dat zorgt voor betere toegang en minder kosten voor de nationale gezondheidszorgsystemen.

Toen in België, begin 2019, het geneesmiddelenbudget HIV gerevalueerd werd, zijn we onmiddellijk de uitdaging aangegaan om onze productiecapaciteit te verhogen om Belgische patiënten te voorzien van kwalitatieve behandelingen aan betaalbare prijzen. Mylan bevestigde zo zijn engagement om de Belgische artsen en hiv-patiënten bij te staan.

Ongeveer 40% van de bijna 22 miljoen hiv-positieve patiënten die op dit moment worden behandeld – en circa 60% van de hiv-positieve kinderen over de hele wereld – zijn afhankelijk van een Mylan geneesmiddel.

  1. UNAIDS-informatieblad – Wereldaidsdag 2018, https://www.unaids.org/sites/default/files/media_asset/UNAIDS_FactSheet_en.pdf; geraadpleegd juli 2019
Laatst bijgewerkt op  12/02/2020